Afscheid nemen van iemand die is overleden is nooit makkelijk. Het is een proces waar veel verschillende emoties bij komen kijken. Ondanks dat een uitvaart altijd moeilijk zal blijven, kun je wel verschillende zaken regelen om met een goed gevoel afscheid te kunnen nemen van je overleden dierbare. 

Muziek

Muziek kan heel veel verschillende verhalen vertellen. Misschien hadden jij en je dierbare wel een lied dat jullie altijd samen luisterden, of is er een lied dat je meteen aan je dierbare doet denken. Dan is het mooi om die muziek te laten draaien op de uitvaart. Op deze manier kan iedereen horen hoeveel liefde je voor deze persoon had en altijd zal hebben. 

Wensen van je dierbare

Als je dierbare een uitvaartverzekering heeft afgesloten, zijn diens wensen voor de uitvaart waarschijnlijk ook bekend. Door deze wensen door te voeren in de uitvaartceremonie, weet je zeker dat je op een juiste manier afscheid hebt genomen. Op de website van Boeruitvaart.nl staat omschreven welke aspecten vooraf geregeld moeten worden.

Samen herinneringen ophalen

Een uitvaart hoeft niet alleen verdrietig te zijn. Vaak is er aan het einde van een uitvaart een koffiemoment, waar mensen samen herinneringen met elkaar ophalen. Hierbij worden ook genoeg leuke anekdotes gedeeld. Bij een uitvaart kun je zowel samen huilen als lachen. Dat is ook rouw. Verschillende emoties komen hierbij kijken, niks is goed of fout. Soms is het ongemakkelijk om te praten over leuke momenten als iemand is overleden, maar op deze manier houd je juist de herinnering van die persoon in stand, en blijft degene doorleven in je eigen gedachten.

Gastenboek

Iets wat veel steun kan bieden, is een gastenboek. Hierin kunnen alle gasten iets opschrijven wat je kunt teruglezen wanneer je je bijvoorbeeld erg alleen voelt in je rouwproces. Ook al weten mensen niet wat ze moeten schrijven, het feit dat ze alleen al aan je denken en de moeite nemen om iets op te schrijven, kan een gevoel van steun geven.

Laatste woorden

Is er iets wat je nog graag had willen zeggen tegen de overledene? Het kan lastig zijn om te realiseren dat dat niet meer kan. Iets wat heel erg kan helpen is het schrijven van een brief met alles wat je tegen je dierbare wil zeggen. Bij een begrafenis kun je deze op de kist leggen wanneer deze wordt begraven. Op deze manier worden je laatste woorden toch bij je dierbare achtergelaten.